ΚΑΡΤΕΛ


Πρωία των καρτέλ

Πρωία των καρτέλ

Ελένη Μόλαρη, Ας μιλήσουμε για το Καρτέλ: μια παρουσίαση

Ελένη Μόλαρη, Ας μιλήσουμε για το Καρτέλ: μια παρουσίαση

 

Ξεκινώντας μια παρουσίαση του καρτέλ θα πρέπει καταρχήν να επισημάνουμε ότι ο Λακάν, στο κείμενο της ίδρυσης της Σχολής του το 1964, είχε επιφορτίσει αυτήν την ιδιότυπη ομάδα με το κομβικό έργο της επιτέλεσης της εργασίας. Παραθέτω : «Για την εκτέλεση της εργασίας, θα υιοθετήσουμε την αρχή της εντατικής επεξεργασίας σε μικρή ομάδα». Δεν παρέλειψε, δε, να το επανεισάγει και μάλιστα να προχωρήσει στην τυποποίησή του το 1980 (στιγμή διάλυσης και επανασύστασης της Σχολής του). Άρα ένα πρώτο ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Λακάν θεωρεί το καρτέλ άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη της Σχολής και την εργασία στα πλαίσια αυτής.

Διαβάστε περισσότερα

Jacques LACAN, H τυποποίηση του καρτέλ

Jacques LACAN,  H τυποποίηση του καρτέλ

 

Πρώτον - Τέσσερις αλληλοεπιλέγονται, για να αναλάβουν μια εργασία που οφείλει να έχει το προϊόν της. Διευκρινίζω: προϊόν ιδιαίτερο του καθενός, και όχι συλλογικό.
Δεύτερον - Η σύζευξη των τεσσάρων επιτελείται γύρω από έναν Συν-ένα, ο οποίος, αν και οιοσδήποτε, πρέπει να είναι κάποιος. Επιφορτισμένος να επιβλέπει τα εσωτερικά επιτελέσματα του εγχειρήματος, και να προκαλεί την επεξεργασία του.
Τρίτον - Για να προλαμβάνεται η προσχόλληση, εναλλαγή πρέπει να γίνεται σε προσδιορισμέ¬νο χρόνο ενός έτους, δύο το πολύ.
Τέταρτον - Καμία πρόοδος δεν πρέπει να αναμένεται, παρά μόνο από μια κατά περιόδους ανοικτή παρουσίαση των αποτελεσμάτων αλλά και των κρίσεων της εργασίας.
Πέμπτον -Η κλήρωση θα εξασφαλίζει την τακτική ανανέωση των, δημιουργημένων με σκοπό την ανυσματοθέτηση [vectorialiser] του συνόλου, σημείων αναφοράς.

 

Μετάφραση : Βλάσης Σκολίδης

 

Διαβάστε περισσότερα

Réginald Blanchet, Ο κόμβος του καρτέλ

Réginald Blanchet, Ο κόμβος του καρτέλ

 

Στην παρουσίαση με τον παραπάνω τίτλο, αναπτύσσω την ακόλουθη ιδέα: το καρτέλ συγκροτείται με τη συνύφανση δύο αρχών, την αρχή της διάλυσης και την αρχή της σύνθεσης". Αυτή η συνύφανση γίνεται στα πλαίσια ενός τρίτου στοιχείου, που είναι η μεταβίβαση εργασίας. Προσπαθώ να αποσαφηνίσω την έννοια της «μεταβίβασης εργασίας» ως τη συνθήκη για τη μετάδοση της επιθυμίας του ψυχαναλυτή, στο βαθμό που η εν λόγω επιθυμία είναι αλληλένδετη με τη γνώση (savoir). Όμως η μεταβίβαση εργασίας δεν είναι αυτονόητη: πρέπει να παραχθεί. Και πρώτα απ'όλα να στοιχειοθετηθεί ο μηχανισμός της.

 

Διαβάστε περισσότερα

Βλάσης Σκολίδης, Ψυχολογία ομάδας και καρτέλ

Βλάσης Σκολίδης, Ψυχολογία ομάδας και καρτέλ

 

Η συνήθεια είναι, στην Αθήνα, καινούργια. Όσοι όμως γαλουχήθηκαν ψυχαναλυτικά στη Γαλλία, θεωρούν το καρτέλ αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας. Δεν είναι σπάνιο στους λακανικούς κύκλους να έχει κανείς ένα ή δύο βράδια την εβδομάδα "κλεισμένα" λόγω συμμετοχής σε αυτές τις ιδιότυπες πενταμελείς ομάδες, χάρη στις οποίες συνευρίσκονται και μελετούν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι για την ψυχανάλυση, ειδικοί και μη. Για τους περισσότερους από εμάς, από τα καρτέλ ξεκίνησε η μύηση στο δύσβατο λόγο του Λακάν, και στα καρτέλ εξακολουθεί να δοκιμάζεται η πάντοτε προβληματική εξοικείωση μαζί του.

 

Διαβάστε περισσότερα

Jacques Alain Miller To καρτέλ και η Σχολή

Jacques Alain Miller To καρτέλ και η Σχολή

Προτείνουμε στους αναγνώστες του Δελτίου τις παρεμβάσεις του Jacques-Alain Miller που αφορούν το καρτέλ και τη Σχολή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνάντηση των καρτέλ στις 6 Νοεμβρίου 1994 στην Αθήνα, με θέμα "η θέση του καρτέλ σε μια Σχολή ψυχανάλυσης".

Το καρτέλ αποτελεί επινόηση του Λακάν, σύγχρονη με αυτή της Σχολής.
Από πού προέρχεται το καρτέλ; Συνήθως δεν κάνουμε αυτή την ερώτηση, αντίθετα ρωτάμε από πού προέρχονται τα παιδιά . Ίσως όμως, υπάρχουν ορισμένοι που αναρωτιούνται από πού προέρχονται τα καρτέλ.
 

Διαβάστε περισσότερα

Jacques-Alain Miller, Πέντε παραλλαγές του θέματος "Προκλητή επεξεργασία"

Jacques-Alain Miller, Πέντε παραλλαγές του θέματος  "Προκλητή επεξεργασία"

Η έκφραση "Προκλητή επεξεργασία", επινοημένη από τον Πιέρ Τεβ, με αφορμή ένα κείμενο του Λακάν που υποδεικνύει το ρόλο που αναλογεί στον συν-ένα του καρτέλ, είναι εξαιρετικά εύστοχη.

Με μεγάλη ευχαρίστηση λοιπόν δέχτηκα, έπειτα από πρόσκληση του, να αποπειραθώ απόψε ορισμένες παραλλαγές της ανωτέρω διατύπωσης. Θα προτείνω πέντε.

Δεν θα δώσω τον ορισμό του καρτέλ, αλλά θα σας πω πώς εγώ το χρησιμοποιώ. Ξεκάθαρα : εκείνο που μ' ενδιέφερε πάντα στο καρτέλ, ήταν η γνώση που θ' αποκόμιζα. Αποδέχομαι ευχαρίστως και άλλες χρήσεις. Αυτή εδώ είναι η δική μου.

 

 

Διαβάστε περισσότερα
 

Links

Grafosfera
Lacan TV
Radio Lacan
Lacan Quotidien
 

H Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχανάλυσης και οι Σχολές