Το παρακάτω κείμενο συντάχθηκε από τους υπεύθυνους του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου του Παιδιού που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Ζακ Λακάν. Δηλώνει τις αρχές που διέπουν την ψυχαναλυτική μας πρακτική με τα αυτιστικά παιδιά και αποτελεί θεμελιώδες σημείο αναφοράς για όλους όσοι εντάσσονται στο Λακανικό προσανατολισμό.
Διαβάστε περισσότερα
Η λακανική ερμηνεία δεν αποτελεί τεχνική. Δεν εναποτίθεται εκ των προτέρων σε μια σειρά καθορισμένων κανόνων τέτοιων ώστε τα λόγια του αναλυόμενου και οι ερμηνείες του αναλυτή να ανταποκρίνονται με τρόπο αμφιμονοσήμαντο. Δεν αποτελεί ούτε μια απλή μετάθεση του μηνύματος του αναλυόμενου. Δεν έχει στάνταρτ. Είναι μάλλον πραγματιστική: αφήνεται στην πολύ μεγάλη ελευθερία του αναλυτή, όπως το λέει ο Λακάν στην «Καθοδήγηση της θεραπείας» [1], και μετριέται συνεπώς στα επιτελέσματα που παράγει.
Διαβάστε περισσότερα
Η μητρότητα έμοιαζε για πολύ καιρό προφανής, απτή, φυσική, στο βαθμό που θεωρούνταν περιορισμένη στο σώμα και στην αναπαραγωγή, –εξ ου και μια σχετικά πρόσφατη ιστορία μητέρων. Ακούγοντας το λόγο τους, η ψυχανάλυση απαλλάχτηκε πολύ γρήγορα από εκείνη την προκατάληψη φύσης, η οποία δεν έβλεπε στις μητέρες παρά μόνο τις γεννήτορες.
Διαβάστε περισσότερα
Έχω να σας αποκαλύψω τον τίτλο του επόμενου συνεδρίου της Νέας Λακανικής Σχολής (New Lacanian School-NLS), να τον δικαιολογήσω ενώπιον σας και επί τη ευκαιρία να εκθέσω ορισμένες σκέψεις που θα μπορούσαν να σας χρησιμεύσουν ως σημεία αναφοράς για τη συγγραφή των κλινικών εργασιών του συνεδρίου[*].
Διαβάστε περισσότερα
Με ευχαριστεί να μιλάω σε κουρασμένους ανθρώπους, είναι συνήθως πολύ δεκτικοί – η κούραση χαλαρώνει τις άμυνές τους [1]. Παρατήρησα ότι οι σημερινές παρουσιάσεις ήταν εντυπωσιακά συγκλίνουσες. Κατά τη γνώμη μου, η ουσία του θέματος βρίσκεται στην ερώτηση: Πιστεύετε ή όχι στην ύπαρξη του Ασυνείδητου; Πιστεύετε σε κάτι σαν αυτό που ο Φρόυντ αποκάλεσε το Ασυνείδητο;
Διαβάστε περισσότερα
Υπάρχει μια πραγματολογική πλευρά της λακανικής ερμηνείας. Παράγει αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με την οδύνη του ασθενούς, την απόλαυση του σώματος και τη θέση του υποκειμένου στον κοινωνικό δεσμό. Σας προτείνω να θέσουμε ως στόχο μας για το επόμενο συνέδριο την παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων.
Διαβάστε περισσότερα